Der er indført yderligere lempelser vedrørende fusion og spaltning i den nye lov. Der er dog nu indført en fælles bestemmelse om, at vedtagne fusioner/spaltninger skal være anmeldt til registrering i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen senest 2 uger efter beslutningen i alle de bestående selskaber.
En lempelse er bl.a., at der ikke er krav om erklæring fra en vurderingsmand om kreditorernes stilling. Kreditorerne kan så dog kræve at blive indfriet.
En anden lempelse er, at ved nationale fusioner/spaltninger i anpartsselskaber kan kapitalejerne ved enighed vælge ikke at udarbejde fusions-spaltningsplan, redegørelser og evt. mellembalance. I aktieselskaber er der tilsvarende lempelser for så vidt angår spaltning.
Nedsættelse af kapitalen
Hvis det er andet end kontanter, der udloddes – bortset fra børsnoterede aktier og andre aktiver optaget til dagsværdi – skal der udarbejdes en vurderingsberetning.
Der er til gengæld ikke længere krav om vurderingsmandserklæring ved kapitalnedsættelse til dækning af underskud.
Ligeledes er der ikke længere krav om anmeldelse af en gennemført kapitalnedsættelse. Beslutningen skal fortsat anmeldes.
Kreditorernes anmeldelsesfrist er forkortet fra tidligere 3 måneder til nu kun at være 4 uger.
Egne kapitalandele
Der gælder nu samme regler for aktie- og anpartsselskaber, så begge selskabstyper kan erhverve egne kapitalandele.
Det er nu også muligt at erhverve egne kapitalandele ud over 10 % af kapitalen, dog ikke udover den frie egenkapital og maksimalt ned til minimumskapitalen.
Bemyndigelse til ledelsen til at købe egne kapitalandele behøver ikke længere at fremgå af vedtægterne, og en sådan bemyndigelse kan af generalforsamlingen gives for en periode på op til 5 år.
Egne kapitalandele kan ikke længere indregnes som et aktiv med værdi i årsregnskabet.
Selvfinansiering
Det er nu muligt inden for visse begrænsninger, at selskabet selv bidrager til finansiering af køb af kapitalandele i selskabet, noget der hidtil har været ulovligt. Lånet skal være på markedsvilkår. En reserve, der ikke kan udloddes svarende til lånet, skal dog opføres i egenkapitalen.
Revisor
Selskaber, der har revisionspligt, kan alene afsætte revisor uden for den ordinære generalforsamling, hvis der er tungtvejende grunde til det.
Uenighed om værdiansættelse af poster i årsregnskabet, uenighed om honoraret eller revisors mulige forbehold i påtegningen er således ikke ”begrundede forhold”, der berettiger til utidig udskiftning af revisor.
Aktionærlån
Det er fortsat forbudt for kapitalejerne eller ledelsen at låne penge i selskabet, medmindre det er en sædvanlig forretningsmæssig disposition.