Search
Close this search box.

Ret og Pligt

Foreningsret

De almindelige og sædvanlige retsregler på foreningsområdet er så indgroet i store dele af befolkningen, at man ikke viger tilbage for at hævde, at det netop er det område inden for dansk ret, som flest mennesker uden juridisk baggrund har kendskab til eller har en lægmands mening om.

Det er ikke ualmindeligt, at opleve at den trods alt lidt flydende retsstilling, undervurderes og afløses af skråsikre lægmands udsagn om tingene på en måde, som ikke holder i retten.Det er vedtægterne, der bestemmer, hvad der gælder i den pågældende forening.

En forening stiftes principielt ved, at nogle mennesker på en stiftende generalforsamling bestemmer, hvad der skal gælde for den pågældende forening.

Den stiftende generalforsamling vedtager med almindeligt stemmeflertal blandt de fremmødte, hvordan spillereglerne i foreningen skal være.
De som senere melder sig ind i foreningen, kan på forhånd gøre sig bekendt med vedtægterne.
Ved indmeldelsen acceptere det nye medlem, de gældende vedtægter.

Vil medlemmerne senere ændre noget vedtægterne, skal det ske efter de regler, foreningens vedtægter foreskriver.


Bestyrelsen vælges af generalforsamlingen med henblik på at varetage forenings drift og udvikling frem til næste generalforsamling.

En bestyrelse kan afgive nærmere afgrænsede beføjelser til et forretningsudvalg!!  Bestyrelsen skal ubetinget føre tilsyn med forretningsudvalget, bl.a.  sikre sig at det  holder sig inden for de af bestyrelsens udstukne rammer.

Bestyrelsen er ene og alene ansvarlige over for generalforsamling – det er forretningsudvalget ikke – uanset dets personsammensætning.

Nogle lægfolk i forretningsudvalg er af den opfattelse, at de bestemmer!  Men i praksis, er det bestyrelsen der har fået mandatet af foreningens øverste myndighed “Generalforsamlingen”. men har af praktiske årsager udstyret  forretningsudvalget med et nøje afgrænset og beskrevet ansvar.